Az Egyesület hírei

Közlemény (képformátum) 2010-03-08
A Magyar Televízió Zrt. az alábbi felhívást adta közre:
(A részletekért kattintson a "Közlemény (képformátum)" szövegrészre!)

A Magyar Televízió - a magyarországi tévécsatornák közül elsőként - a hagyományos 4:3 képformátumú műsorgyártásról gyakorlatilag TELJESEN átállt a 16:9-es (széles formátumú, a korszerű LCD és plazmatévék alakjának megfelelő) műsorgyártásra. Mostantól az új előállítású műsorok - az aktuális műsorok, tehát a Híradó is - néhány ritka kivétellel mind ebben az időtálló képformátumban készülnek. A széles formátumú adás igazodik a nemzetközi gyakorlathoz, egyúttal biztosítja, hogy az új tévékészülékek használói a teljes képernyőt kihasználhassák, és ne kelljen torzított képet nézniük.
Az MTV műsorainak többsége a képcsöves tévékészülékeken alul-felül fekete csíkkal (szélesvásznú, ún 16:9 formátumban) jelenik meg. Az archív műsorok és egyes filmek esetén az adás továbbra is hagyományos 4:3 formátumú, amely a korszerű széles képernyős tévékészülékeken - megfelelő beállítás esetén - jó méretaránnyal jelenik meg - ilyenkor a kép két oldalán fekete oszlopok láthatóak. Tehát a vízszintes fekete csíkok vagy függőleges fekete csíkok általában a formátumváltás szükséges velejárói, nem hibajelenségek.
Arra is felhívjuk a figyelmet, hogy a széles formátumú műsorok két szélét levágni tilos, mert szerzői jogot, törvényt és az MTV érdekét is sérti (ilyenkor nem látszik az m1/m2 jelzés a jobb felső sarokban és a korhatárkarika sem).